Zpráva o stavu a činnosti OP SK SLAVIA Praha v Brandýse nad Orlicí o.s.

Zpráva o stavu a činnosti OP SK SLAVIA Praha v Brandýse nad Orlicí o.s., pro výroční valnou hromadu konanou dne 6. března 2009 od 18:00 hodin v restauraci JIŘIČKA v Brandýse nad Orlicí.

pátek 6. března 2009

Vážení hosté, milí slávisté,

dovolte, abych vás všechny i já přivítal na výroční valné hromadě občanského sdružení Odbor přátel SK SLAVIA Praha v Brandýse nad Orlicí, zvláště pak vítam naše vážené a milé hosty. Vždycky nás potěší, když přijmou pozvání a projeví tak zájem o náš spolek.

Z důvodů dostatečně známých, se letošní výroční valná hromada koná v pozdějším termínu, než bylo obvyklé minulých letech, šlo nám ale o určitý komfort, který k našim valným hromadám tradičně patří a doufáme, že ho bude i dosaženo. Změna termínu by neměla být ani na překážku standardnímu průběhu výroční valné hromady tak, aby byly naplněny naše stanovy. Připomínám, že dnešní jednání je nejvyšším spolkovým orgánem s nejširšími pravomocemi a jeho dnešním úkolem je především vyjádřit se ke zprávě předsedy o činnosti v minulém roce, vyjádřit se k navrhovanému programu na rok 2009 a v tomto smyslu přijmout usnesení, které pak bude pro členy závazné. Čili, stadardní demokratický mechanizmus, jistě nic nového, nebo neobvyklého. Moje vystoupení nebude dlouhé, takže doufám, že neztratíte pozornost a že se rozpoutá diskuze k obsahu této zprávy.

Minulý rok byl bezesporu pro všechny slávisty rokem hojnosti a splněných přání,neboť jejich milovaný klub získal mistrovský titul. To především, hrál ale také docela pohledný fotbal, fotbal ke koukání, byť toto pro některá vystoupení v evropských pohárech neplatí až tak docela. Byl také otevřen stadion v EDENU, kde je SLAVIA nyní doma. Pověstnou třešničkou na dortu pak bylo deklasování Sparty na jejím hřišti. Titul podzimního mistra ročníku 08-09 to všechno ještě přisladil a je nadějným základem pro jarní část ligového ročníku.

Já se ale teď budu věnovat především našemu spolku, prostoru pro povídání o fotbale vůbec, bude v diskusi oficiální i té následující dostatek.

Loňský rok nás potěšil také proto, že nikdo ze spolku neodešel, připoměli jsme si ale, že to bylo dvacet let, co nás opustil navždy Stašek Bartoš a desete let kdy odešel Zdeněk Holubář. Oba byli významnými zakládajícími členy Odboru a velmi podstatně ovlivnili vývoj našeho spolku.

V úvodu připomenu usnesení minulé výroční valné hromady konané 28.12.2007 a je na této valné hromadě, aby posoudila, zda a jak bylo splněno.

Ta tehdy schválila zprávu předsedy, program na rok 2008, členské příspěvky ve výši 360,- a 180,- Kč a uložila výboru OP:
a) Organizovat činnost OP s důrazem na plnění programu na r. 2008
b) Hledat další možnosti rozšíření programu o aktivity, které může využívat nejširší členská základna. Věcně a termínově koordinovat program podle možností členů OP.
c) Propagovat činnost OP v dostupných mediích
d) Rozvíjet nadstandardní vztahy s OP Česká Třebová a vyhledávat možnosti spolupráce s dalšími slávistickými odbočkami
e) Do konce měsíce února předložit členské schůzi pokladní a revizní zprávu za rok 2007
Dr. Michalu Dobiášovi: Zajistit za podpory výboru FO-OP vstupenky na zahajovací utkání na novém stadionu v Edenu pro členy OP ve smyslu odeslané objednávky

Z pohledu akcí, kterými se náš Odbor prezentoval uvnitř i na veřejnost, byl rok 2008 celkem bohatý, jistě nejméně tak, jako předcházející léta, přičemž vliv sportovních úspěchů klubu v minulém roce byl zřejmý. Chronologicky: v únoru navštívil naši členskou schůzi pan Karel Zuska, kronikář a archivář SLAVIE a tak jsme měli možnost popovídat si se zajímavým člověkem hlavně o historii SLAVIE a ne jen o ní. Současně jsme oslavili šedesátiny našich členů Michla Dobiáše a Tondy Slámy. V březnu jsme pořádali mariášový turnaj, tradiční akci, s obvyklým průběhem. V dubnu jsme se účastnili bowlingového turnaje odboček v Kutné Hoře, který pořádají kolínští slávisté, přičemž v tomto případě kolínští = Míša Janáček. Souběžně jsme se také pokusili iniciovat setkání odboček v Kutné Hoře k tehdy nejasným vztahům mezi OP, Fanklubem a akciovou společností, bohužel bez odezvy. Ke sportovní stránce je třeba říci, že jsme neočekávali, že bychom byli poraženi, ale stalo se, ten turnaj vyhráli slávisté z Rokycan. Na dubnové členské schůzi jsme přivítali Jiřího Saňáka, tehdy ještě trenéra slávistického A dorostu a mluvilo se převážně o slávistických fotbalovách nadějích.

Květen, to byl pro slávisty slavný měsíc. 7. května byl slavnostně uveden do provozu stadion v EDENU a i když klub není jeho majitelem, byla to událost, na kterou generace slávistu čekaly a mnozí již ani nedoufali. Jistě jeden z největších zážitků pro nás všechny. 17. května pak první ligový zápas v EDENU a současně poslední loňského ligového ročníku. Potřebný bod do ligové tabulky se s FK Baumit Jablonec podařilo uhrát a SLAVIA se tak stala mistrem Gambrinus ligy. Menší oslava následoval hned po návratu do Brandýsa, ta hlavní pak počátkem června v areálu u našeho pokladníka Mirka Frydrycha. Přelom června a července byl vyhrazen tradičnímu týdnu na kolech, tentokrát v okolí Vranovské přehrady.

Počátkem srpna jsme pořádali už 24. ročník dorosteneckého fotbalového turnaje, který se hraje jako Memoriál Staška Bartoše. Bohužel už opět bez místních dorostenců, takže turnaj vlasně postrádá ideu, se kterou byl založen. Přesto byl úspěšný. V polovině srpna jsme se sešli s přáteli z České Třebové při sportovním pětiboji. Nic čím bychom se letos mohli chlubit. Že bylo počasí pod psa, to je sice vis maior, že jsme prohráli, na to už jsme zvyklí, že ale nejsme schopni dát doma dohromady devět lidí, tak to je mírně řečeno trapné.

V pozměněném termínu, první zářijovou sobotu probíhala cykloakce Okolím Branýsa ve znaku SLAVIE, 8. ročník. Počasí bylo podstatně lepší než v předcházejícím roce, tím i obvyklá účast, jen ti Brandejšťáci ne a ne přijít ve větším počtu. V říjnu byla společenská akce pro nás a nejbližší příbuzné, po omylu s hospodou v Turově, se to v obecní hospodě v Oucmanicích jistě celkem vydařilo. Hloupé ovšem je, když někteří nepřijdou bez jakéhokoliv varování, asi jim nedochází, že může být problém s tím, co je objednáno.

17. listopadu jsme pořádali 4. ročník bowlingového turnaje Brandejská koule. Zdařilá akce, tady naopak zájem brandejšťáku potěšil, i když bohužel z technických důvodů nemohl být plně uspokojen.

Koncem listopadu jsme se opět sešli s českotřebovskou odbočkou, tentokrát v Radavě na bowlingu. Vyhráli jsme, protože tréninkový náskok máme značný, takže sportovní hodnota tohoto vítězství není valná, ale ani podstatná, nejvíce si ceníme posezení s dobrými kamarády slávisty. A zase problém: postavit devět hráčů, dokonce nám museli pomoci dva slávisté mimo odbočku.

V závěru roku, na Boží hod, jsme jako vždy trochu posportovali, jen šest členů bylo ochotno pokoušet se o tenis, alespoň že v hospodě se nás sešlo skoro jednou tolik.

Rok jsme zakončili turistickou vycházkou po okolí a příjemným posezením, tentokrát v doprovodu našich drahých poloviček. Někteří se ještě pak po půlnoci, už v novém roce, sešli na náměstí u vánočního stromu.

Z tohoto chronologického výčtu je zřejmé, program byl bohatě naplněn, i když ne všechno vyšlo tak jak bychom byli rádi, aby to vyšlo.

A nyní ke slávistickému hnutí, tj. ke vztahům trojúhelníku Odbor přátel – Fanklub – akciová společnost: To napětí, které jsme všichni cítili, eskalovalo známou valnou hromadou Fanklubu, konanou 15. května za účasti i naší delegace. Nepůjdu do detailů, situaci jsme už podrobně probírali. Ukázalo se, že jádrem pudla je zřejmě výše členských příspěvků a statut kolektivního členství. Že by si v tomto smyslu měli být všichni rovni, je asi v pořádku. Otázkou visící ve vzduchu ale je, co do akciovky vložil Odbor přátel a co Fanklub. Obávám se, že není zájem tuto otázku slyšet, natož na ni objektivně odpovědět. Stav je nyní takový, že lídrem je Fanklub a Odbor přátel je jaksi upozaděn. Vždycky je to tak, i v životě, že kam se ucho přiloží, tam je něco slyšet.

Za těch mnoho let naší existence, jsme už různých turbulencí zvenčí zažili povícero, ostatně jedna z nich byla impulsem k našemu osamostatnění v roce 1992. Vždycky se osvedčilo zachovat chladnou hlavu a vyčkat, co ta „Praha“ provede. Doporučuji, abychom tuto strategii drželi i nyní, přičemž není nic proti ničemu, pokud se kdokoliv z nás stane souběžně i členem Fanklubu. Nakonec určité materiální výhody byť za vyšší členské příspěvky, Fanklub oproti Odboru přátel nabízí. S obdobnou nabídkou ale nyní přichází i FO OP. Diskuse jak dál, nás tedy ještě čekají. Až přijdou, je třeba mít na paměti především naše stanovy. Z nich vyplývá, že byť volným způsobem, chceme být nějak propojeni s klubem našich zájmů. A že to vždycky bude něco stát, to už snad všichni pochopili, alespoň by měli. Valná hromada FO OP SK Slavia Praha se bude konat 28. března, uvidíme co přinese, jestli vůbec něco.

Výbor OP pracoval ve složení v jakém byl zvolen mimořádnou valnou hromadou v březnu 2007 – Josef Vondrka předseda, Jaroslav Beneš st. místopředseda, Petr Tomášek sekretář, Miroslav Frydrych pokladník a Mgr. Antonín Sláma revizor. Připomenu, že mandát tohoto výboru je podle výsledků volby velice silný. Z mého pohledu je spolupráce se členy výboru velmi dobrá, je to výbor ochotný pracovat. Výhodné je, že může řešit spolkové záležitosti prostřednictvím dnes už běžných elektronických komunikačních nástrojů. I přesto byla jedna schůze výboru v prosinci fyzicky svolána, řešila ekonomický výhled Odboru.

Základním nástrojem řízení spolku jsou členské schůze. Schází se pravidelně každy měsíc a řeší v postatě vše co s naší činností souvisí a co by jinak, při delším časovém kroku řešil výbor, protože jak jste slyšeli z výčtu akcí téměř každý měsíc se něco děje. Průměrná účast byla 21 členů. Členská schůze může celkem operativně ovlivňovat například program podle přání většiny. Je to léty osvědčený model a jistě bude zachován. Snad už jsou překonány potíže se s chůzovním prostorem.

Náš spolek má k dnešnímu dni 38 členů, jak už jsem říkal, vloni nikdo neubyl, naopak přibyl Jirka Držmíšek. Věkový průměr se téměř nezměnil a je 55 let. Takže, jsme spolkem zralých můžů. Rozpětí je veliké, od 24 do 79 let a z průměru je zřejmé, že ti zralejších jsou v převaze. Nejde o to, mermomocí snižovat věkový průměr, ale o to, aby tenhle spolek s nějakou generací neskončil, aby ho někdo dál udržoval aby další už nyní sledovali, jak na to. Jistě nebudeme dělat náborové kampaně, spíše bychom měli být v osobním styku se slávisty, kteří zatím nejsou našimi členy ale hlavně, provozovat tenhle spolek tak, aby je sem něco táhlo.

Aktivita našich členů je také rozdílná. Jisté je, že v tomto případě nelze měřit všem stejně, ti přespolní, z Prahy, Kolína, Ústí či Chocně to mají jistě složitější, zrovna tak ti, kterým už vyšší věk, či zdravotní potíže nedovolují účastnit se života odbočky tak, jak by chtěli. A tak je nasnadě, že tu káru by měli strkat především ti, kteří takové překážky nemají. Jenže to tak úplně není, jistě to vidíte tak jako já. Nečekejte ale, že z tohoto místa někoho zdrtím kritikou, obávám se, že to by nefungovalo. Jsme přeci spolkem zralých můžů, jak už jsem řekl, takže už nějaký čas dospělých a všem by nám termín zodpovědnost měl něco říkat. Myslím zodpovědnost vůči spolku a stanovám a nakonec i vůči ostatním členům. Všichni se stanovami souhlasíme, tím že jsme členy, tak bychom podle nich také měli jednat. A pokud to takto necítíme, pak by skoro nemělo smysl se trápit.

Pro ligový ročník 08–09 máme sedm permanentních vstupenek do EDENU soukromých a dvě spolkové, takže jsme na domácí zápasy SLAVIE zajížděli podstatně častěji, než v minulých letech. Mám na mysli soukromníky, ty spolkové permanentky byly našimi členy využity minimalně, což je ovšem nepochopitelné. Je to přeci nezanedbatelná výhoda, která se zdarma nabízí a stejně není zájem. Kdyby snad SLAVIA hrála na sestup, třeba by se to ještě dalo pochopit. Asi to souvisí s naší celkovou aktivitou. Někdy mám pocit, že by více vyhovovala forma stolní společnosti, která se jednou za měsíc sejde a u piva pokecá. Chci doufat, že alespoň polovina všech našich členů by tohle nebrala.

Víte, že máme pronajatu jednu hodinu týdně, ve zdejší sportovní hale. Zájem také pramalý, když se nás sejde šest, tak to je výjimka, většinou jen čtyři a to nám musí pomoci nečlenové. Takže jako u těch permic je na zváženou, co s tím dál. Svého času jsme také vyráželi pravidelně na kolech, teď už to je spíše nahodilé. Párkrát byl i tenis na Mítkově, ale systém v tom není. Přesto, že ten věkový průměr je jaký je, přeci už dávno nejsme v dobách, kdy padesátiletého Vrchlického titulovali velebný kmete.

Jaká je ekonomická situace spolku víte, jste přesně informováni na pravidelných členských schůzích. Proběhla už revize hospodaření za minulý rok a s potěšením konstatuji, že neshledala jakoukoliv závadu. Současný stav nám umožňuje další provoz v celém rozsahu, ovšem za předpokladu, že se podaří zajistit nějaké příjmy. Pro nás jsou v podstatě tři možnosti: členské příspěvky, dotace z veřejných rozpočtů a finanční dary privátních subjektů. Členské příspěvky máme nastaveny tak, že ekonomicky aktívní platí 360,- Kč za rok, důchodci a studenti 180,- Kč, k tomu nám ještě zůstávalo 180,- Kč na aktivního člena a 30,- Kč na důchodce z příspěvků pro FO OP. Dotace z veřejných rozpočtů, to je příspěvek na činnost od našeho města. Je předpoklad, že ho dostaneme, protože byl zahrnut do schváleného rozpočtu. Pak to jsou sponzorské dary a na nich je třeba pracovat. Máme okruh stálých příznivců, ale ten se z různých důvodů zužuje. Takže bych chtěl požádat členskou základnu, aby se hluboce zamyslela a snažila se využít svých osobních kontaktů tímto směrem. Už proto, že lze očekávat snížení našeho podílu na příspěvcích pro FO OP a snad je to v dnešní době i pochopitelné.

Každý spolek a tak i ten náš, má ambici prezentovat se na venek, dávat o sobě vědět. Nejvíce jsme samozřejmě „vidět“ prostřednictvím akcí, které pořádáme. Důležité ale jsou také další možnosti, dnes hlavně webová prezentace. Na našich stránkách bylo k 31.12. 2008 6948 přístupů, za poslední dva roky 3300 přístupů. Snažíme se je plnit tak, jak jde život spolku, zachytit z jeho života maximum. Jako vždycky, musím velmi poděkovat Míšovi Janáčkovi za udržování našich stránek při životě. Nemá to při jeho povolání jednoduché a to tam ještě stačí ledasco napsat a ne jen tam. Takže Míšo, ještě jednou dík. Máme také propagační skříňku. Jistě bychom si uměli představit lepší úroveň, ale Jarda Beneš dělá co může. Chtělo by to pojmout ji jaksi zdobněji, ale chybí nám výtvarný cit a pak samozřejmě věcná náplň. Není jednoduché zásobovat ji pravidelně, v přijatelných intervalech, stále něčím novým a přitom relevantním. Vedena je také kronika, tu mám už od doby Staška Bartoše na starosti já. Je-li vedena dobře nebo špatně posuďte sami. Už jsem několikrát tuhle práci nabízel a činím tak znova, přivítám, když to někdo převezme a přinese nový pohled a styl.

K programu na letošní rok: v závěru roku minulého jsem vás na členských schůzích žádal o případné náměty. A protože se žádný neobjevil, předkládám ho v celkem tradiční podobě, ve smyslu minulých let. Nosnými zůstávají ty čtyři známé akce pro veřejnost: 21. března 10. ročník mariášového turnaje, 1. srpna 25. ročník dorosteneckého fotbalového turnaje-Memoriál Staška Bartoše, 5. září 9. ročník cykloakce Okolím Brandýsa ve znaku Slavie a 17. listopadu 5. ročník bowlingového turnaje Brandejská koule.

Na 28. března je svolána valná hromada FO OP SK SLAVIA Praha. Na 4. dubna by plánován bowlingový turnaj slávistických odboček v Kutné Hoře, pořádaný kolínskými slávisty, bude to již 3. ročník. V posledních dnech se ale objevil technický problém a ještě dnes bychom měli jednat o tom, co s tím. 1.5. – 3.5. ponecháváme volný termín na případný turistický zájezd, bude-li zájem, víte, že vloni jsme ho právě pro naprostý nezájem zrušili. Bohužel ale není volná chalupa ve Strážném. V polovině června bychom si mohli dát pětiboj s třebovskými slávisty, pokud se letos ujmou pořadatelství, loňský srpen se z pohledu počasí nepodařil. Na 28. června je plánováno celorepublikové setkání slávistických odboček do České Lípy. Termín se sice opět měnil, ale do dalšího programu nám letos nezasáhne, takže bychom se měli zůčastnit a to s plnou parádou, to je postavit i fotbalový tým. Myslím, že na to máme alespoň základ a to docela dobrý, který by se dal doplnit z venčí a možná bychom se také mohli bavit se třebováky, zda nespojit síly. Apeluji tedy především na naše aktivní fotbalisty. Druhý červencový týden bude cykloexpedice, kam zatím rozhodnuto není, ale začíná se vyjasňovat. V srpnu jsme pozváni na cyklistickou vyjížďku do okolí Kolína. Na podzim, v tradičním termínu brandýského posvícení pak společenská akce, v listopadu se utkáme s odbočkou Česká Třebová v bowlingu, v závěru roku hodobožové sportování, výroční valná hromada, silvestrovská vycházka. Dále předpokládám, že budeme jezdit na fotbalovou ligu a že nezůstanou ležet nevyužity spolkové permice. Pokračovat může středeční nohejbal, či jiné aktivity, například ty cyklistické: Cykloglacensis, Den regionu, Tři hrady a další.Vloni byly úspěšné besedy o kterých jsem se zmiňoval úvodem, na letošní rok zkoušíme někoho opět domluvit, na něčem pracuje také Michal Dobiáš. Také očekáváme několik oslav významných životních výročí našich členů.

Asi jsem se nezmínil úplně o všem, není to ani třeba, nakonec na každé členské schůzi program upřesňujeme. A když budu optimistický, třeba přijdou i nové nápady. Nejpodstatnější není plnit program pro program, ale dělat to, co přináší cosi SLAVII, městu a nám.

Co ale považuji snad za vůbec nejdůležitější a ve své podstatě to s programem i souvisí, tak to jsou atmosféra a vztahy uvnitř spolku. Pěstujme je a šlechtěme k obrazu, jaký jistě chceme vidět: to je převládající duch přátelství až kamarádství. Zanechme podezřívavosti, nehledejme za vším něco, co tam obvykle není. Že ne vždycky musíme mít stejný názor je docela normální, pak ale musíme cít základní princip demokracie, kterým je podřízení se menšiny většině. Můžeme si o demokracii myslet cokoli, ale zatím nic lepšího obecně k dispozici není.

Mohu konstatovat, že náš Odbor přátel žije bohatým životem uvnitř i navenek. Výbor se maximálně snaží vytvářet podmínky, aby tomu tak mohlo být v blízké i vzdálenější budoucnosti. Má-li mít jeho snažení smysl, potřebuje hlavně odezvu, to je, aktivní členskou základnu. A k tomu nám dopomáhej přírodo, ale především každý jeden z nás.

Konstatuji také, že usnesení minulé výroční valné hromady bylo splněno.

Závěrem bych chtěl poděkovat v hluboké úctě některým našim sponzorův v pořadí jak si to zaslouží:
advokátní kanceláři JUDr. Baborák Hradec Králové, městu Brandýsu nad Orlicí, firmě LANOS s.r.o. Praha, firmě FEMAT s.r.o. Praha a firmě VYRONA s.r.o. Ústí nad Orlicí. Poděkování patří také všem našim dalším příznivcům a přátelům a zejména kamarádům z odbočky Česká Třebová.

Dodatečně z tohoto místa přeji vám všem i vašim blízkým dobré zdraví a uspěšný rok 2009.

Ať žije věčná SLAVIA!

Děkuji za pozornost.

Josef Vondrka, únor 2009

V kategorii Aktuálně

Příspěvek zaslal/a admin on 8.7.2009

Štítky: , ,

Diskuze u toho článku je uzavřena.

Další příspěvky

Předchozí: