Valná hromada Fanklubu

čtvrtek 15. května 2008

Konala se valná hromada Fanklubu, jehož jsme prostřednictvím Fotbalového oddílu Odboru přátel, řádnými členy. Byla důležitá, neboť volební a navíc měl být projednán návrh nových stanov.

 Ten se také, podle očekávání, stal velkým problémem. Není se co divit, nebyl totiž zpracován v souladu s obecně platnými zákonnými normami a z hlediska věcného obsahoval nejméně dvě ustanovení, s nimiž nebylo možno souhlasit: návrh neumožňoval členství právnických osob, tím tedy i Fotbalového oddílu a vůbec perlou bylo ustanovení, dle kterého by byla valná hromada tohoto spolku usnášeníschopná při účasti už dvaceti členů. Do češtiny přeloženo to znamená, že za určitých okolností by jedenáct lidí mohlo rozhodnout o bytí, či nebytí organizace se skoro třemi tisíci členy!

Naše delegace ve složení Karel Baborák, Josef Martinec, Milan Neset, Petr Tomášek a Josef Vondrka, nemohla tedy na tomto veledůležitém jednání chybět. Dal se očekávat střet FANKLUBU a ODBORU PŘÁTEL a bohužel, tato očekávání naplněna byla měrou více než vrchovatou.

Zpráva kontrolní komise naznačila nedostatky v hospodaření a také navrhla, aby stanovy byly dopracovány. Kupodivu to pracovní předsednictvo celkem nezajímalo a o stanovách ústy generálního ředitele akciovky Mgr. Petra Doležala tvrdilo, že jsou společným dílem a.s. a Fanklubu. To je sice možné, ale nikdo soudný je snad nemohl číst.

Už první diskusní vystoupení nastartovalo nekonečný sled verbálních tahanic o to, kdo je vlastně větším slávistou a racionálních myšlenek nebylo mnoho. Jednou z nich byl návrh našeho Karla Baboráka, na vytvoření skupiny právníků, která stanovy dopracuje a nabídka osobní pomoci. V té době ale byla atmosféra až konfrontační a tak tenhle rozumný návrh zapadl.

Stanovy schváleny nebyly, načež všichni kandidáti Fanklubu do nového výboru, zřejmě na protest a jistě také z uražené ješitnosti, z kandidatury odstoupili. Chaoticky z pléna byli navrhováni noví kandidáti a tak se stalo, že do výboru Fanklubu byl zvolen Josef Vondrka a do jeho kontrolní komise Karel Baborák. Za jiných okolností by se jednalo o významné posílení vlivu našeho spolku na dění ve slávistickém fanouškovském hnutí a snad i ocenění jeho práce. V těchto souvislostech má ale tenhle „úspěch“ velmi hořkou příchuť. Zdá se totiž, že smíření obou táborů není možné, jistě ne v nejbližší době. Na druhou stranu je ale jasno, kdo kde stojí, i když vůbec není jasno proč. Akciová společnost se v celé té vřavě jednoznačně postavila na stranu Fanklubu. Nějak to sice nekoresponduje s minulými prohlášeními ve smyslu, že všechny fanouškovské proudy jsou si rovny, ale je to tak. Co bude dál jen těžko odhadovat. Lze doufat, že hlavy vychladnou a budou se hledat kompromisy? Nebo vznikne nová organizace? I to je podle obsáhlé a místy jemně řečeno nekorektní internetové diskuse na www.slavistickenoviny.cz možné.

Jisté je jen to, že domů jsme jeli ve velmi pochmurné náladě.

Josef Vondrka

V kategorii Aktuálně

Příspěvek zaslal/a admin on 8.7.2009

Štítky: , ,

Diskuze u toho článku je uzavřena.

Další příspěvky