Otevření nového Edenu – 7.5.2008

novy_eden5Už jsme doma!

„Vítejte doma, slávisté!“ zvolal Vladimír Šmicer a jistě leckomu z tisíců přítomných se draly slzy do očí. Bylo po devatenácté hodině ve středu 7. května 2008 a slávistický sen se právě proměnil ve skutečnost. Začala historie nové slávistické arény v Edenu.

Je pátek večer o dva dny později. Zrovna jsem se vrátil z pravidelné schůzky brandýských slávistů, konané vždy druhý pátek v měsíci, a pokouším se zaznamenat dojmy z předvčerejška. Požádal mě o ně totiž „slaviaman“ Michal Janáček, správce našich webových stránek. Proč jsem ho neodmítl? Nebylo by to těžké!

Ano, jistě, vždyť mi tak dává příležitost ještě jednou v klidu si připomenout atmosféru, která se většinou prožije tak jednou, maximálně dvakrát za život.

Milovaná Slavie má od středy ve svém Edenu úplně nový nádherný stánek…

Proč vlastně mám i teď v tuto chvíli, na sobě středeční slávistické triko? Nějak se mi zachtělo si tu svátečnost prodloužit.

Prý mám zaznamenat i atmosféru celé brandýské výpravy.

Musím přiznat, že tomu, jak jsme se celé roky a měsíce na tuto cestu těšili, úplně dění v autobusu neodpovídalo. Každý si své napjaté očekávání ponechával zřejmě pro sebe.

Hymna domácí ani pražská v něm nezazněly, jakož ani vzletné proslovy. K pocitu pohody více než členové spolku přispěl před pár dny spíše sparťan Řepka, který se o ně v posledním ligovém kole postaral svým vyloučením v první minutě a následnou prohrou našich soků. Tím se zase o něco zvýšila téměř již skomírající šance Slavie na konečný úspěch v letošní lize.

Zpestřením výpravy bylo zdánlivě poslední vydechnutí autobusu někde v Chrudimi. Jakmile však z něho řidič vystoupil a na cosi kdesi sáhl, motor ku radosti všech opět naskočil a vůz naštěstí přitom na řidiče počkal. O několik kilometrů dále se zdánlivý poslední vzdech mašiny opakoval, jakož i radostné pokračování v jízdě. Tato nálada ovšem trošku pohasínala v době, kdy si to řidič v Praze namísto ku Edenu zamířil již v jeho blízkosti nejprve do Strašnic a na Vinohrady. Ale nakonec dokázal, že to nebyl žádný nešika, proklatě úzký průjezd mezi vozidly u místa definitivního zaparkování zvládl bravurně.

A již jsme vyrazili do útrob novostavby. Hudba z nedalekého pódia duněla, párky se škvařily, pivo točilo. Stadion zvenčí ani nevypadal nějak zvlášť mohutně, okolní obytné domy jsou vyšší. Po průchodu turniketem zasazeném do vysokého mřížoví snad každý z nás zamířil nejdříve za světlem nejbližšího vstupu do hlediště, za nímž ho čekal báječný pohled na zeleň perfektního hřiště a velkolepé ochozy s převažující červení sedaček. „Stůj, noho, posvátná místa jsou, kamkoli kráčíš,…“ citoval jsem si klasika s vědomím, že každý metr této plochy nabude časem jistě ještě větší hodnoty a rysů posvátnosti, až bude propojen s neodmyslitelnými budoucími slavnými vítězstvími červenobílých barev.

Příjemný začátek procházky vnitřní tribunou skýtala nabídka oficiálního zápasového magazínu „Eden“ a pamětní mince. Na jejím líci je zobrazen nový stadion pod nápisem „Multifunkční areál Eden“, na druhé straně je znak SK Slavia Praha a nápis „Založeno 1892“.

 novy_eden1To vše bylo součástí 700 korunové ceny vstupného.

V další části tribun pak bylo možné vídat žíznivé fanoušky Slavie povětšinou se dvěma kelímky piva v rukou. Ne ani tak proto, že by byli po cestě nadmíru dehydratováni, ale proto, že jedno pivo stálo 35 korun, dvě piva však díky „akci“ jen 50 korun. Lákavé byly i nabídky hranolků, kuřecích křídel, bramboráků a dalších laskomin.

Dal jsem si hot dog, což beru jen jako příležitost k přechodu na ich-formu, neb každý si odnášel z místa zážitky jiné a bylo by příliš nafoukané mluvit i za ostatní. Vyjma snad tvrzení, že nás celkově nový stadion Slavie všechny nadchnul. S umístěním našeho hloučku v rohu téměř u lajny jižní brány jsem zprvu nebyl příliš nadšen, ale o to vlastně nešlo. Po bezprostřední ochutnávce atmosféry „kotle“ při utkání s Ajaxem i jeho blízkosti s Arsenalem se mně tito horkokrevní přátelé jevili tam na severu býti příliš vzdáleni.Ale to vlastně nebylo ve středu vůbec podstatné.

Na trávníku se nejprve nic moc nedělo, jenom se v jeho středu nejprve ukázali ve slušivých oblecích a kravatách hráči domácí. Později je vystřídali rovněž fešáci z Oxfordu.

Kdo měl chuť, mohl si zatím studovat informace o areálu v číslech. Podle nich má stadion šest podlaží, mezi 21 tisíci místy 450 pro VIP, hrací plochu o rozměrech 105 x 68 metrů, 60 výčepů, 70 pokladen atd. Zaujalo mě taky, že mezi 150 pokoji v přilehlém hotelu jsou čtyři s výhledem na hrací plochu, takže jsem si je hned začal vyhlížet, co kdyby jednou… Při prohlídce jsem taky zjistil, že odhadem 60 – 80 míst v každém rohu hlediště trpí tím, že v rozhledu jejich majitelům brání velkoplošné obrazovky. Tak jsem začal doufat, že až si tam jednou někdo za ně sedne, neudělá pořadatelům „škandál“. Ale třeba s těmi tabulemi do té doby nějak líp „šoupnou“.

A když prohlédl jsem si vnitřek tribuny i na protější straně, vydal jsem se k lavičce hráčů. I překvapilo mě, že jsou od krajních diváků natolik blízko, že by jim tito například mohli lít pěkně shora pivo na hlavu. Obzvláště kdyby to byli hráči soupeře. V tomto případě se zde však nacházeli naštěstí slávisté, a to v tak štramáckých oblecích, že by si na ně nikdo nedovolil.

Trošku mě mrzelo, že jak se tam tak u lavičky hráči „poflakovali“ a zvláště děti je k sobě volaly a chtěly od nich podpis, tak na ně reagovali jenom cizinci, konkrétně Tavares, Belaid, Gebre Selassie a Švento. Od prvních dvou jsem i já dostal fotečku s podpisem, toho čtvrtého jsem požádal, aby si sáhl na podpis Josefa Bicana na mé kšiltovce – třeba mu to přinese štěstí a začne zase střílet branky. Tak se těším, že až se teď v Mladé Boleslavi Dušan trefí, vzpomene si a přijde mi poděkovat.

Přitom jsem se seznámil i s jednou rozvernou fanynkou z níž se vyklubala dcera generálního ředitele Petra Doležala, občas si vyfotil kolemjdoucího Šmicera, Kalivodu či další.

Teď se musím zmínit o chvilce, na kterou nevzpomínám rád. Mezitím se už na ploše ujali moderování Štěpán Škorpil a Václav Svoboda, vedli různé hovory, zvali si k sobě Františka Ondříčka, internacionály (fotku mám např. z interwiev s Pauříkem) a další osobnosti. A já jsem se nějak přitočil ke Svobodovi a napověděl mu, že má taky pozdravit všechny přítomné členy odborů přátel, kteří se na tuto chvíli léta těšili a mají svá sídla po celé republice. Pokud chce zmínit někoho konkrétního, pak třeba zrovna Brandýs nad Orlicí, odkud přijel autobusový zájezd. Název města jsem mu ukázal i na svém slávistickém triku. On to jakoby se zájmem poslouchal a chvíli zůstal stát vedle, už jsem myslel, že mě dokonce osloví přes mikrofon a já to všechno vytroubím davům. Jenže najednou na něj kolega Škorpil zamával, aby k němu přišel. Svoboda sice o minutu později slib splnil, přítomné odbočky zmínil, ale jako jejich příklad uvedl k mému zklamání Ústí nad Orlicí. Nu což, je to naše okresní město, ale Brandýs by mi tam – a nejen mně – vyzněl při té velké slávě určitě lépe.

 novy_eden2Taky jsem šel pozdravit slávistické dorostence, trenér Jirka Saňák však bohužel mezi nimi kvůli onemocnění v rodině nebyl, mluvil jsem s jeho asistentem.

A to už na plochu mířili Šmicer a Ondříček a Leška a Doležal a vrchní stavitel a vršovický starosta atd. a za chvíli zaznělo to již zmíněné slavné „Vítejte doma!“ A sličné děvy nastavily pásku a prvně jmenovaný ji přestřihl. Potlesky nebraly konce a vojenská dechna vystřihla dokonale i vhodně „Kde domov můj?“ (My už to víme!)

 novy_eden3A koho to ještě „nevzalo“ u srdíčka, tak se dočkal nejpozději ve chvíli, kdy na dokonalý trávníček naběhlo 160 žáčků i žáčkyň z různých přípravek a všichni společně předváděli své schopnosti s míčem a nácviky herních situací. Především jsem záviděl těm prvním malým střelcům, kterým se podařilo vstřelit gól do severní branky pod slávistickým kotlem – dočkali se totiž od něj ohlasu, jaký by slušel i střelcům prvoligovým.

A potom se již na plochu vydala konfigurace starších žáků a dorostenců, aby sestavila z donesených textilií legendární sešívaný dres. Ten symbolicky donesli „k nohám“ kotle, který mu to obdobným způsobem oplatil.

Stovky balonků ze čtyř rohů vyletěly vzhůru a mezi dvaadvaceti hráči základních sestav pro exhibiční utkání se objevil už desítky let nestárnoucí František Veselý, aby provedl mohutný zahajovací výkop s koženou merunou.

 Oxford byl v roce 1899 první anglický soupeř Slavie v historii a na rozdíl novy_eden6od svých českých kolegů jeho hráči amatéry zůstali. Na hřišti to bylo ihned znát a jistě většina diváků „předla“ spokojeností, když hned v první minutě byl historicky prvním autorem gólu na novém stadionu právě Vladimír Šmicer, široko daleko jediný vítěz ligy naší i ligy mistrů. Gól padl po klidném a uvážlivém potrknutí hlavou z přihrávky Patrika Bergera. Střelec vzápětí obdržel i historicky první žlutou kartu za svlečený dres, tedy za gesto, jež možná následující generace budou stěží chápat.

V podstatě se během sedmdesáti minut vystřídaly na hřišti tři sestavy. O nic nešlo, ale ta prostřední, nejvíc připomínající ligovou, si vytvořila snad nejméně šancí. Potěšením byl ovšem pohled na Kuku, Suchopárka, Kubíka, Knoflíčka s jeho lišáckým posledním gólem, i na další nezapomenutelné postavy fotbalové Slavie.

Přestávku zmiňuji jen proto, že jsme se měli stát svědky jakési svatby. Tímto tedy já i další přítomní dosvědčuji, že se ti dva jacísi onací Pražáci vzali a vstoupili společně do světa domácích vítězství i proher.

To větším zážitkem bylo stát se aktivním účastníkem mexického vlnění anebo spatřit slávistický kotel, kterak je schopen nacvičit choreografii a la zahájení olympijských her v Moskvě.

Nakonec skončil zápas výsledkem 5:0, ale o to ani tak nešlo. Především šlo o tu pastvu pro oči, kterým byl pohled na nejkrásnější dresy na světě prohánějící se po sytě zeleném pažitu nejkrásnějšího českého stadionu.

 novy_eden4Jenom malou skvrnou na kráse chvíle snad bylo, že se hosté nedočkali branky. Prostě na to neměli, ač jsem jim to tajně přál. A určitě nejen já. Navíc byli sympatičtí. Potvrdili mi to i zblízka po skončení zápasu, když jsem si s několika z nich během děkovačky „plácl“ pro radost.

Byl to povznesený večer, ze stadionu jsem odcházel plný dojmů jak ze slavnostní bohoslužby v Notre-Dame či prvotřídního koncertu v Albert Royal Hall.

A co je důležité – jistě se každý z nás těšil, až se sem zase vrátí. Věřme, že pro mnohá vítězství, jež budou časem odměněná i řadou mistrovských titulů. Důvod pro větší sebevědomí hráčů i všech ostatních slávistů je od středy 7. května 2008 již nezpochybnitelný.

Tak zapsal a vyfotil Jaroslav Hubený, mj. novinář, především pak člen odbočky OP Slavie v Brandýse

Více fotografií v naší I-Fotogalerii

V kategorii Aktuálně

Příspěvek zaslal/a admin on 8.7.2009

Štítky: , ,

Diskuze u toho článku je uzavřena.

Další příspěvky