Celostátní setkání slávistů v Lázních Bělohrad

belohrad08a28. června se konalo poosmé celostátní setkaní slávistů, potažmo setkání Odboru přátel Slavie. Podruhé v historii je hostili slávisté z východočeských Lázní Bělohrad a opět to byl vydařený slávistický den.

V průběhu dne probíhal fotbalový turnaj, vítězem se stali slávisté z Mníšku p. Brdy. Celkově tradičně kvalitní úroveň, samozřejmě v převaze mladí hráči. Jen emoce bych řekl jsou rok od roku méně kontrolované. A vrcholem výkonu i emocí finále, ve kterém dojde na hádky, facky a vulgaritu jak mezi hráči tak v hledišti. Když nadsadím, kolik chybělo k inzultaci rozhodčího? Toto prostě nechápu. Navzdory tomu, že jde o mnoho, že hráči hře dávají všechno…

belohrad08bCelkové pořadí: 1. Mníšek, 2. L. Bělohrad, 3. Sudovo a Kostelní Hlavno, 4. Žilov, 5. Cvikov, 6. Rožďalovice A, 7. Rožďalovice B, 8. OPS Praha, 9. Bělá „B“, 10. Příbram, 11. Bělá „A“, 12. Fanklub Praha, 13. Jičín, 14. Č. Lípa, 15. Rokycany, 16. Rožďalovice „C“.

Zpestřením v průběhu dne bylo vystoupení hořických „mužoretů“ – tedy seniorské obdoby mažoretek. Ve fraku, s cylindrem.
V průběhu turnaje se mezi námi zastavili rekonvalescenti F. Dřížďal s L. Váchou. Neformálně se prošli, kdo měl zájem fotil, žádal podpis. A tým v Praze zatím bojoval s Plzní (0:1, 5:2).
Což čistě věcně prostě nechápu, o této velké akci slávistů se ví již půl roku. A myslím, že spousta z těch, co byli v Bělohradě, by měli zájem být v Praze. A opačně.
Ale trenér Jarolím má asi svou vizi a o fanoušky mu jde jen v průběhu sezony…
Nemohu si to vysvětlit jinak. Zvláště pokud v Bělohradě bylo přibližně 300 slávistů, kteří se těšili i na nějakou oficiální besedu. Pokud by se fotbalový klub (jako a.s.) mohl prezentovat a pozdravit mimopražské fanoušky, jejich vlajky četně visí na každém utkání…

 Moje zklamání jen zčásti zmírnila podvečerní přítomnost O. Zlámala. Přivezl s sebou mistrovský pohár, takže se každý mohl vyfotit, potěžkat si jej, koupit mistrovský plakát, dozvědět se něco nového z klubu. Neformálně, jen mezi několika očima. A žádné senzace, jen jisté věci, pochopitelně.

Díky vstřícnosti a dobré spolupráci se konal se výlet po okolí. Michal Dobiáš předvedl kostel Byšičky (místo Erbenovy Svatební košile), Hořice včetně kamenosochařského skanzenu a ochutnávky zdejších trubiček, přírodní „lázeňské“ koupaliště Dachová, v rychlosti Miletín. Zájemci pak samozřejmě nevynechali v Bělohradě náměstí, lázeňskou část, zámek a památník K.V. Raise.

Vyvrcholením byl slávistický večer v místním kulturním domě. Návštěva slávistů byla hojná (tipuji přes 100 lidí), kapela ve slávistických dresech se uvedla nejprve hymnou klubu a pak dalšími slávistickými hity. A když to pak přátelé z Rožďalovic rozjedou na parketu, pak je na parádní večer zaděláno. K tomu všemu ještě znovu ten mistrovský pohár…

Takové setkání slávistů je moc dobrá věc. Letos za účasti zástupců snad 18 odboček. Tentokrát se jí dostalo i propagace na oficiálním webu Slavie a Slávistických novinách. K naprosté spokojenosti mi chybí už jen větší účast z fotbalového mužstva. Zasloužíme si besedu s někým z hráčů či z vedení klubu. Jinak jejich sezonní výzvy k návštěvě ligových a pohárových utkání a apelace na slávistická srdce jsou jen řečmi politiků…

slaviaman, M. Janáček

V kategorii Aktuálně

Příspěvek zaslal/a admin on 8.7.2009

Štítky: , , ,

Diskuze u toho článku je uzavřena.

Další příspěvky