27.03.2014 OP KOLÍN – BESEDA – VLČEK S., VRBA J.

Besedovali jsme se Stanislavem Vlčkem a Jiřím Vrbou

/z webu OP KOLÍN/

 

Ve čtvrtek 27. března přijali naše pozvání k besedě v Obecním domě Stanislav Vlček a Jiří Vrba z fotbalové Slavie Praha.

Stanislava Vlčka snad netřeba dlouze připomínat, tak spíš jen pro oživení: narodil se v roce 1976, s fotbalem začínal v Divišově, ve třinácti letech přešel do Bohemians, v nich ochutnal prvně ligu, to ještě za časů federeace. Hostoval rok v Karviné, v roce 1996 odešel do Českých Budějovic. Od léta 1997 pak na sedm let zakotvil v Olomouci. Následně půlročním angažmá ozkoušel Dynamo Moskva s trenérem Hřebíkem. Koncem srpna září 2004 přišel do Slavie. Zažil v ní trenéry Csaplára, Jarolíma, Cipra, Petrouše, Straku, Poustku či Radu. Zažil vzestup s budováním mistrovského týmu, Evropskou ligu a nejvíce na něj vzpomínáme z rozhodující bitvy s Ajaxem Amsterdam, kdy dvěma góly na Strahově rozhodl o hisotrickém úspěchu. Ještě jednou okusil zahraniční angažmá, a to v Anderlechtu Brusel. V tomto dresu dosáhl mety stovky vstřelených ligových gólů a vstoupil tak do dvorany Klubu ligových kanonýrů. Za svoji kariéru 455 ligových utkání (více odehrál jen J. Šilhavý), vstřelil 106 ligových branek. Za Slavii 157 ligových utkání a 44 branek. Nastoupil ve 14 reprezentačních utkáních, byl byl účastníkem ME 2008 (Rakousko, Švýcarsko). Se sešívaným dresem se rozloučil v pátek 23.11.2012 v utkání s Baníklem Ostrava (0:2). Nyní je vedoucím fotbalového A mužstva Sk Slavia Praha.

MgA Jiří Vrba nastoupil 4. 3. 2014 do funkce ředitele komunikace SK Slavia Praha fotbal a.s.. Ve Slavii působil již v letech 2002-2006 na pozicích tiskového mluvčího a marketingového ředitele. Ze své pozice zakládal Fanklub, jako zastřešující fanouškovskou organizaci antagonistických Odboru přátel Slavie a Pražského klubu přátel fotbalové Slavie. Poté vystřídal několik fotbalových projektů, od roku 2007 působil jako obchodní ředitel Viktorie Žižkov. Je aktivní v politickém hnutí Desítka pro domácí. A nejen slávisti jej znají jako fotbalového komentátora dříve v České televizi (mj OH, fotbalové europoháry, MS, ME) a nyní na Ligy mistrů Prima Cool.

Na besedu se osmadvaceti zájemci zaplnil slávisticky vyzdobený sálek formanky Obecního domu. Mezi nimi Honza Čapek ze sekretariátu FO-OP, čtyřčlenná delegace přátel z Brandýsa nad Orlicí a České Třebové, pod vedením předsedy J. Beneše. Z logistických důvodů se nepodařilo dorazit Veleňským a Havlíčkobrodským. Takže všichni ti ostatní – to jsme byli my – slávisté z Kolína. Členové i nečlenové OP.

Debatovali jsme téměř dvě hodiny. O fotbale obecně, o násilí na stadionech a hooligans. Nejen k proběhlému incidentu při zápase Baník – Sparta, ale i o rozdílném chování našeho kotle na domácích a venkovních utkáních. Standa vzpomněl i poci´tovanou křivdu za květen 2011, kdy se jako tým semknuli a bez výplat v ekonomicky se hroutící Slavii předváděli skvělé výsledky a chtěli zkusit na truc vyhrát domácí pohár. Jiří Vrba přidal i zážitky z evropských stadionů a svého komentátorského stanoviště. Vzpomněli jsme slavné okamžiky Standy v sešívaném dresu, přičemž dvě branky proti Ajaxu a postup do LM je prostě „top zážitek“, který nic nemůže překonat. Vzpomínali jsme i na méně slavné, či prostě horší časy ve Slavii, ale to dobré v nich 🙂 Nejvíce jsme ale diskutovali o Slavii současné, která nám prostě dělá nežádoucí starosti. Probrali jsme trenérskou výměnu, naturel kouče Pastoora, hráčský kádr a mladé naděje. Pohled na mužstvo „juniorky“, farmu na Admiře a problematiku přechodu mladého hráče do A týmu Slavie. Hledat povzbuzující informace v čase, kdy se týmu evidentně nedaří a „něco“ je špatně, je složité. Mířit kritiku přímo na mentalitu hráčů je jednoduché (aneb výkony na tréniku, při některých zápasech, a pak nebetyčná ostuda den před naší besedou, jako pohár Slavia – Brno 0:1!) . Složitější  je najít východisko a zabránit katastrofě. To Standovi Vlčkovi a Jirkovi Vrbovi a vlastně celému realizačnímu týmu kolem fotbalové Slavie nezávidíme. Ale držíme jim v jejich práci pro sešívané barvy palce, vždyť nám všem jde o jedno – aby Slavia byla nejen věčná, ale také trochu úspěšná, respektive aby nám dělala radostc

Za návštěvu, vstřícnou besedu a možnost autogramů a vyfocení našim hostům velmi děkujeme. Byl to pro nás všechny ve slávistickém odhodlání sjednocující a povzbuzující zážitek!

– zapsal mj, foto Miroslav Zoubek

V kategorii Aktuálně

Příspěvek zaslal/a benesj on 3.4.2014

Štítky:

Diskuze u toho článku je uzavřena.

Další příspěvky