BESEDA 07.02.2014

UNIVERZITA SLAVIA SE VŽILA I NA ODBOČKÁCH !

DOCHÁZÍ I NA SPECIALITY – JAKO 7.ÚNORA V BRANDÝSE NAD ORLICÍ !

         Klatovy, Rožďalovice, Žilov, Brandýs nad Orlicí, Veleň – to jsou odbočky, kam již jednou nebo víckrát tým přednášejících profesorů Univerzity Slavia zavítal s nezbytnými audiovizuálními pomůckami. Mezi tématy zatím převažuje 100.výročí narození legendárního Josefa Bicana, mimo jiné i proto, že „Bicanův rok“ máme všichni stále ještě v paměti!

         Zpočátku to byl takový malý pokus Fanshopu, jak přitáhnout pozornost fanoušků  a jejich povědomí o jedinečné bohaté historii trochu jiným způsobem. Přímo v prostorách Fanshopu či v dalších prostorách na Slavii se již uskutečnilo pět večerů. A jak jsme se nedávno přesvědčili, akce slávisty chytla! Jak se můžete dočíst i níže, zvláště ta poslední „Uni“ byla nadmíru úspěšná a sál Fanshopu více než zaplněn! A věhlas této novinky se rozšířil i na naše odbočky, a tak se formulovaly výjezdní týmy, které zavítaly na příslušnou odbočku! A podobně jako se říkává, že do stejné řeky nikdy dvakrát nevstoupíš, lišila se i jednotlivá vystoupení. Nejen z důvodu, jak se podle časových možností podařilo tým přednášejících  zformulovat, ale často se program upravoval i podle zájmu příslušné odbočky.

         Další průlom zaznamenal pátek 7.února v Brandýse nad Orlicí. Součástí výroční valné hromady 27.prosince byla také, pro Brandýs nad Orlicí premiérová, Univerzita Slavia! Po skončení přednášky a prezentace se tehdy rozvinula bohatá diskuse a v nich převažovaly otázky, jak to vlastně bylo ve Slavii po vzniku OP a co znamenalo působení Borise Korbela. Slovo dalo slovo a vše vyústilo v dohodu, že 7.února se část týmu „Uni“ do Brandýsa vrátí a přání splní. Kde jinde najít lepšího aktivního pamětníka éry Borise Korbela, než je př. Vladimír Zápotocký? A vlastní historie OP se pak i na základ vlastních zkušeností a zážitků ujal Dr. Michal Dobiáš a připomněl především ty kroky, které vedly k jeho založení a které se v OP a ve Slavii vůbec udály před založením brandýské odbočky. Připomněl i některé osobnosti, které se o záchranu Slavie zasloužily, ale i ty, kteří se dodnes ke Slavii hrdě hlásí. Škoda jen, že to nadšení ze60. a 70. let se tak trochu vytratilo i v této sféře!

         Éra Borise Korbela patří mezi ta údobí, kdy se Slavia dokázala vyšvihnout ze dna zpět na výsluní. Pozorní posluchači se tak dověděli, jak to bylo s jeho příchodem, kdy předtím nejprve zamířil na Letnou, byl však odmítnut a po přijetí ve Slavii pak s sebou přivedl i některé spolupracovníky ze Sparty, kteří se s jeho odmítnutím nemohli smířit. Mezi nimi byl i z hlediska vztahů Sparta – Slavia kontroverzní trenér Václav Ježek. Během krátkého času bylo mužstvo nebývale posíleno, ale na kýžený titul se tehdy kvůli různým vlivům ještě nedosáhlo. Ale byl vytvořen základ mužstva, které tolik zkoušené slávistické srdíčko konečně v sezóně 1995/96 potěšilo – titulem po 49 letech, ale i spanilou cestou Evropou, kdy se Slavia probojovala až do semifinále a kdy opět mimo jiné vynikl OP pořádáním kvalitních poznávacích zájezdů spojených s návštěvou utkání po celé Evropě! Vše vrcholilo nečekaným stříbrem na ME v Anglii, kde v mužstvu vicemistrů byli slávisté v drtivé převaze! To však mělo vliv na oslabení kádru, kdy několik největších hvězd Slavii opustilo a kádr se nepodařilo zase natolik doplnit, aby úspěšná éra Slavie mohla pokračovat!  

         Boris Korbel však žel ve Slavii nemohl zůstat dlouho, zejména vlivem legislativních změn v jeho vlasti. K jeho věčné slávě pak patří i fakt, že veškeré svoje investice Slavii daroval a náš klub tak nepoklesl zpět do průměru a byl pravidelným účastníkem evropských soutěží. Ale fakt, že nebyly investice využity k větší slávě? Zřejmě něco podobného, jako se prohospodařily slavné roky 2007 až 2009!

        Přednášky a semináře Univerzity Slavie jsou plánovány na dva pětačtyřicetiminutové poločasy s přestávkou uprostřed, tak, jak trvá zápas. Ale už jsme si zvykli, že jen málokdy je čas dodržen a nastavení o mnoho překonává stanovený čas. Ale je možno odmítnout, když je zájem, doslova prší dotazy a přátelé se chtějí dovědět další podrobnosti? A v Brandýse se tak nakonec stal limitem odjezd posledního vhodného vlaku do matičky Prahy! Dodejme ještě, že před zahájením přednášky ukázali Brandýští několik pozoruhodností svého městečka – pamětní síň Jana Ámose Komenského, jeho pomník a s ním i pohled na malebné údolí Tiché Orlice včetně unikátního Labyrintu!

         Vzpomínky i na tento krásný večer zůstávají a významný zápis přibude i do bohaté kroniky odbočky, která letos oslaví již 33.výročí své činnosti – činnosti jak pro členy OP, tak i pro ostatní obyvatele „městečka maličkého“, ať už je to třeba dorostenecký Memoriál Staška Bartoše, mariášový turnaj, pětiboj s přáteli z České Třebové, cyklodovolená, účast v ústecké bowlingové lize či na bowligových akcích zejména přátel z Kolína nebo tradiční Silvestrovská vycházka!  

         Věřme, že „Brandejšťáci“ tak dali příklad dalším!

                                                                                                       Dobi

 Besedující : ZÁPOTOCKÝ VLADIMÍR, DOBIÁŠ MICHAL RNDr. – UNIVERZITA SLAVIA

 Hosté : /Šejnoha B., Bouška M., Dočkal J./.

 Členové OP :  Beneš Jaroslav st., Martinec Josef, Frydrych Miroslav, Držmíšek Jiří,  Hurych Vladimír, Cejpek Jaroslav, Švec Miroslav, Dostál Milan,  Tomášek Petr, Sláma Antonín Mgr., Janecký Zdeněk, Baborák Karel JUDr., Baláš Václav, Fučík Přemysl, Knapovský Vladimír –  /15+1/.

 

V kategorii Aktuálně, Naše kronika

Příspěvek zaslal/a benesj on 10.2.2014

Štítky: , ,

Diskuze u toho článku je uzavřena.

Další příspěvky