Pétanqué

Možnosti zahrnutí populární hry Pétanque do akcí OPS Brandýs

 

  1. Úvodem

Už před několika lety jsme začali zkoušet hrát pétanque (dále petank) se střídavými úspěchy. Obecně lze říci, že zájem byl celkem solidní, ovšem akce neměla většinou delší trvání a zkomírala na různých nedostatcích. Ty vyplývaly převážně z neschopnosti dobře zorganizovat naše setkání a také z toho, že nebyla k dispozici adekvátní hrací plocha. Zájem mezi členy OP však byl a je možno říci, že trvá.

Impuls pro tento pokus o nový začátek přineslo vybudování velmi pěkného petankového hříště u hotelu Jiřička. Jak pěkné hřiště, tak nezanedbatelný fakt bezprostředního spojení s  pohostinstvím vytváří zajímavý a lákavý podnět. Tato úvaha má za cíl navrhnout postup, který by petank zahrnul do pravidelných aktivit OP.

 

  1. Představa o organizaci v čase.

Základ úspěchu akce spočívá v tom, aby petank byl zejména zpočátku zahrnut bez problémů a jaksi automaticky do našeho časového rozvrhu a nezatěžoval členy OP jak pokud jde o jejich stářím omezené paměťové možnosti, tak pokud jde o jejich volný čas.

Zde se jako ideální nabízí hrát turnajovým jednou měsíčně před členskou schůzí, to je vždy druhý pátek v měsíci. Zahájit hraní je možno dvě až tři hodiny před schůzí a tyto hry pojmout jako oficiální turnaj pobočky. Pokud se podaří pojmout pravidla turnaje dostatečně pružně (návrh viz níže), každý člen by se mohl zúčastňovat podle svých možností a jeho účast a úspěšnost ve hře by se promítala do výsledků, které by byly na následující členské schůzi dohodnutým způsobem vyhodnoceny a náležitě oceněny. Turnaj by mohl začít již zjara (březen, duben) a skončit v říjnu, či listopadu. V případě mimořádně špatného počasí (záplavy, padající trakaře, neproniknutelná mlha) by se v daném dni klání nekonalo.

Vedle těchto oficiálních setkání je samozřejmě možno organizovat mezi členy i v širších seskupeních nejrůznější tréninková i jiná utkání, která si dohodneme mezi sebou a případně je vyhlásíme na členské schůzi.

Nabízí se samozřejmě i možnost, aby vznikla pravidelná akce pořádaná naší odbočkou pro veřejnost, nebo pro spřátelené odbočky OP.

 

  1. Představa o pravidlech turnaje jednotlivců OP (PETOP).

Páteční oficiální turnaj by byl organizován jako petankový turnaj jednotlivců. Zúčastnili by se pouze členové OP. Měl by tato pravidla:

 

  1.  
    1. Turnaje se v jednom dni zúčastní maximálně dvanáct hráčů
    2. Hráči jsou do pořadí zařazeni systémem „kdo dřív přijde, ten dřív mele“.
    3. Hraje se podle běžných pravidel, každý hráč má k dispozici tři koule.
    4. Nářadí si přináší každý hráč vlastní.
    5. Každá jednotlivá hra je hodnocena samostatně pro počet hráčů, kteří se jí účastní.
    6. Rozhodování o sporných situacích se řeší demokratickou dohodou zúčastněných. Pokud je výsledek dohody nerozhodný, hra se ve stejném složení opakuje.
    7. Další účastník hry (až do dvanáctého) je do hry přijat až po ukončení předcházející hry.
    8. Pořadí hráčů od vítěze hry až k poslednímu je vyhodnoceno bodově tak, že poslední nezískává žádný bod, každý před ním až k vítězi vždy o bod více.
    9. Bodové výsledky zaznamenává prvý příchozí hráč do jmenného seznamu vždy po skončení jednotlivé hry. Prázdné formuláře seznamu vyzvedne u obsluhy. V seznamu se výsledky načítají a další hráči se připisují podle jejich zapojení do hry.
    10. Kterýkoliv hráč může v průběhu ze hry odstoupit a případně přenechat své místo dalšímu příchozímu.
    11. Hra začíná ve chvíli, kdy se v 16.00 hodin, či později sejdou nejméně dva hráči.
    12. Poslední hra dne končí úplným dohráním a vyhodnocením poté, co vypršel čas 18.45 hodin.
    13. Výsledky dne jsou na následující schůzi přičteny k minulým výsledkům a vyhlášen vítěz dne a průběžný stav turnaje.
    14. Celkový vítěz turnaje je slavnostně vyhlášen na schůzi v měsíci, kdy roční turnaj končí.

 

 

  1. Možnosti organizování širších turnajů.

Takové možnosti zde samozřejmě jsou. Asi by se daly docela dobře zorganizovat a mohly by přinést i zajímavý efekt. Mohlo by jít o soutěže s dalšími odbočkami, soutěž v rámci Brandýsa a okolí, či jiné podobné akce. To je téma k další debatě na schůzi a případně k dalšímu rozpracování. Zajímavé by to jistě bylo, ale myslím, že v této chvíli je to trochu předčasné. Určitě si o těchto možnostech na schůzi popovídáme.

 

 

Praha, listopad 2009 M.N.

 

 

 

V kategorii Aktuálně

Příspěvek zaslal/a Josef Vondrka on 27.3.2010

Štítky:

Diskuze u toho článku je uzavřena.

Další příspěvky