06.08.2016 – ROVINA U KOLÍNA 2016

06.08.2016   BRANDÝS NAD ORLICÍ-CHOCEŇ; KOLÍN-NYMBURK -KOLÍN; CHOCEŇ-BRANDÝS NAD ORLICÍ    80 KM

ŠVEC MIROSLAV, FRYDRYCH MIROSLAV, KRÁL ZDENĚK, BENEŠ JAROSLAV st., KALÁŠEK PETR

CELKOVÁ ÚČAST 30 /36/ – viz Zpráva  z webu OP SK SLAVIA PRAHA

WEB OP SK SLAVIA PRAHA /MUDr. MICHAEL JANÁČEK/ :

“ Na začátku bylo kolo… Před očima se ti dělají kola. Kolo za kolem. Na začátku tedy nebude míč, nýbrž kolo…“Tak zapsal Vítězslav Houška v úvodu slávistické fotbalové Bible, v knize Věčná Slavia.

A měl pravdu. Ač všechny ty naše myšlenky a všechno to naše slávistické přemýšlení motá se kolem míče a výsledky toho kopání do míče určují, zda večer, den a týden bude dobrý, pak kolo a tehdejší cyklisti, to jsou kořeny. K nimž se rádi vracíme.

Na kole ale nejezdíme, že nám cyklisti založili sportovní odbor Slavie, ale protože nás to baví. Vidíme, slyšíme, dýcháme – žijeme okolní krajinu. Přitom potkáme spoustu dobrých lidí, které tyhle vjemy baví též.

Třeba slávisty.
Nejvíce slávisty.
Především slávisty!

Slávisti totiž mají pro kolo slabost. Asi už od počátku je to tak dané. A proto o tom Vítězslav Houška psal. A proto Odbor přátel pořádá Tour de Slavia nebo Rovinu u Kolína.

Rovina u Kolína. Polabí rovinaté (důležité), úrodné (méně podstatné), s pěknými cyklostezkami (nesporné), činorodou odbočkou (spekulativní) a spoustou nadšených cyklistů mezi přáteli. K sedmému ročníku cyklojízdy jsme vybrali sobotu 6. srpna. Studenou frontu se podařilo včas předat na Moravu. A sjeli jsme se od Brandýsa nad Orlicí, Chrudimi, Havlíčkova Brodu, Žehušic, Prahy a Kolína s okolím.

Na startu 30 účastníků, vyfotili jsme se u legendárních Pojkarových „medvědů“. Pak vyrazili trasu od Zimního stadionu přes automobilku TPCA, Sány, Opolany, Libici nad Cidlinou. Drtivá většina slávisticky oděna a zdobena.

Ano, budili jsme pozornost. Kolo za kolem. A jako vždy veskrze pozitivní emoce. No, že v Sánech potkáme old school lyžaře a děti na sáňkách se stromečkem v náručí, to určitě patří mezi top zážitky tohoto ročníku!

Na soutoku Labe – Cidlina první velká občerstvovací zastávka. V nohách 25 km. Převážně domácí účastníci se slovy, že ještě musí mnohé zařídit otáčeli kola a dali si kratší variantu do Kolína. Pro neřešitelný defekt odpadl čestný host z výboru OP Míra Pomikal, který nakonec vzal zavděk službami ČD a prohlédl si ve volném čase turisticky Kolín. V pelotonu ho symbolicky střídal nový dravec Jarda Dostála z Chrudimi.

My další, různými strázněmi již v pelotonu roztrhaní, po dvou skupinách dosáhli hradeb v Nymburce. Zde to žilo, muzika, zábava, snad jako by natruc kolínskému Natruc (hudební akce toho dne v Kolíně). Někdo u hradeb zvládl i foto. Celkem nás v Nymburce bylo 21 slávistů. A zvládl to i jeden slušný sparťan!

Po druhé straně Labe jsme to vzali zpět do Poděbrad, u soutoku velký sraz při tekutinách. Zde se krátce připojil Tonda Votruba s jeho čtyřmi vnoučaty, též vyrazili kvůli naší cykloakci. Počet účastníků v tuto chvíli rekordní – 36! Na trase přes Velký Osek a Veltruby mnozí opět nevycházeli z údivu, co se to děje. Prý „Slavia asi jede promo akci, koukej.“

Pak už samozřejmě úplně každý dle svých časových dispozic a chuti. Ve velkém jsme ještě poseděli v Kolíně na „Zimáku“. Probrali Slavii, mnohé další akce, naplánovali něco s Havlíčkobroďáky. Prostě dotažení akce, chvilka pauzy pro nohy před různými dojezdy domů….

Vše uběhlo pohodově, bez větších stresů. Kilometrů v nohách každý přes 65, nebudu jmenovat borce z Havl. Brodu, co na cykloakci odtamtud přijel, s námi se projel a pak zase zamával a řekl – „dík, já zas jedu, čau……“

Osobně jsem si to zhodnotil tak, že ten den byl bezchybný. Fotbalová Slavia už je zase pojem, dva dny starý postupový výsledek s Rio Ave a zážitky nám komentovali dva přímí účastníci. A protože v TV běžel zrovna olympijský závod v Riu (olympijském , de Janeirském), tak jsem se cítili strašně důležití a diskutovali, kdo jsme kdo v tom televizním záznamu z naší jízdy… No a jméno druhého (jiného) klubu jsem ten den od komentujícího okolí opravdu nezaslechl.

Celkově si na závěr řekněme, že to byl ročník vydařený, sedmý, v mnohém rekordní. Pokud bylo kolo na začátku, pak je i v průběhu, bude i na konci. Před očima se mi dělají kola. Ještě teď, když si zapisuju. Vidím kolo za kolem…

To byla Rovina u Kolína 2016. My jsme slávisti, jsme i cyklisti!

Všem účastníkům díky, protože díky vám to bylo vydařené, smysluplné, slávistické!

Proč si zapamatovat Rovinu u Kolína 2016:

  • rekordní účast 36 cyklistů
  • rekordních 21 cyklistů v Nymburce
  • rekordní počet defektů – 3
  • nejstarší účastník – Mirek Švec, Brandýs
  • trasa Kolín – Sány – Nymburk – Velký Osek – Kolín – 66km

 

 

 

 

V kategorii Aktuálně

Příspěvek zaslal/a benesj on 7.8.2016

Štítky: ,

Diskuze u toho článku je uzavřena.

Další příspěvky