21.11.2015 – SLÁVISTICKÉ PRASÁTKO – ČLÁNEK /M.D./ a /M.J./

SLÁVISTICKÉ PRASÁTKO DO HAVLÍČKOVA BRODU SKUTEČNĚ DORAZILO !

        

Když jsme o několik článků níže uveřejňovali pozvánku na další z originálních akcí některé z našich odboček, Slávistické prasátko, vzrůstala již mezi hostiteli tohoto turnaje našich odboček ve stolním tenise v Havlíčkově Brodě nervozita. Nezapomněli jsme na něco? Jak přijmou ostatní název naší akce? Sjedou se nakonec přihlášené týmy? Dnes už můžeme říci, že všechny obavy byly liché a akce se nadmíru vydařila. A to Slávistické prasátko skutečně dorazilo dokonce v několika podobách!

Při nejednom ze zápasů míček skutečně poskakoval po lemu síťky, až spadnul na jednu či druhou stranu, zkrátka prasátko nechybělo ani při Slávistickém prasátku. Jeho veselý symbol se objevil i na několika suvenýrech, hrníčky nevyjímaje! A pro vítězný tým byl upečen i dort v rysech Slávistického prasátka, kde se nezbytná růžová vepřích líček prolínala se symboly naší Slavie. Další drobné dárky z tohoto koutu Vysočiny byly pak připraveny od sponzorů pro všechny účastníky.

Do Havlíčkova Brodu se nakonec sjeli zástupci 4 odboček (Area114, Brandýs nad Orlicí, Kolín a domácí Havlíčkův Brod, když dvě další odbočky se na poslední chvíli z vážných důvodů omluvily), kdy každá postavila několik družstev pro postupové schéma, zvané pavouk. Družstva byla dvoučlenná a po dvou dvouhrách následovala čtyřhra, které měla a také musela rozhodnout. Vše se odehrávalo v prostorách pěkného kulturního domu Ostrov poblíž Sázavy, nedaleko od nádraží i historického centra města, které od roku 1945 hrdě nese jméno českého velikána Karla Havlíčka Borovského. Komplex leží prakticky uprostřed parčíku a láká řadou kulturních akcí i zábavních možností, jakož i gastronomickým zázemím. A v prvním patře vznikla i herna na stolní tenis, kterou využívají i místní účastníci oficiálních soutěží. A zde se také postupně scházeli a sešli účastníci prvního ročníku Slávistického prasátka! Pořadatelé na vše pamatovali, takže účastníci turnaje i přítomní „civilové“ netrpěli ni hladem ni žízní! K obědu byl připraven řízek se salátem, za který by se nemusela stydět ani žádná babička či vyhlášená kuchařka! A nesměli bychom být v Havlíčkově Brodě, aby z „pivovodu neprýštil domácí Rebel“, který dal jméno i zdejší odbočce!

Jako v každém turnaji spělo i zde vše rychle k finále. Los možná trochu zarmoutil Brandejšťáky, jejichž dvě nejlepší družstva se utkala již v semifinále. Běh vlastního turnaje popoháněl i fakt, že „areáci“ se rozhodli využít polohy na podstatné části trasy do Uherského Hradiště a podpořit milovanou Slavii přímo na stadióně! A finále bylo nejen soubojem Prahy s Podorlickem, ale i při pohledu na soupisku se jednalo o souboj „staří – mladí“. Ne, nikdo to tak nebral, při vzniku OP před 51 lety nikdo na věk či slávu nehleděl a bylo tomu tak i zde! Protože pouhý pohled na rok narození může být zavádějící, protože Brandýs i se svými zúčastněnými šedesátníky patří k odbočkám, kde se sportem doslova žije. Cyklodovolená, bowlingové turnaje, sportování ve školní tělocvičně, a to i na Boží hod vánoční či Silvestrovská vycházka nebo Míčový pětiboj! Po finálových dvouhrách byl stav 1:1 a přišlo drama v podobě čtyřhry. Po dvou setech rovněž 1:1. V průběhu třetího setu si již Brandejšťáci Frydrych+Král pomalu „lehali na lopatu hrobníkovu“. Ale jejich zarputilost a možná i myšlenky areáků na nadcházející odjezd do „Hradišča“ trochu otupil pozornost a chlapi z Podorlicka zápas otočili a stali se nejen vítězi, ale i příjemci dortového prasátka, které ale bylo hned rozkrájeno a na výborně připraveném červeno-bílém cukrářském zázraku si pochutnali všichni. Navázala se další přátelství a nezazněl jediný hlas, který by zpochybňoval výrok: „A ZASE ZA ROK NA SHLEDANOU!“

Blížila se 17.hodina s ní i výkop zápasu Slavie na Slovácku, a tak každý usedl k internetu, mobilu či rozhlasu a tak trochu záviděl areákům, že vše stihli a byli u toho! Výhra 2:0!!

Závěrem ještě jedna malou jazykovědnou poznámku. Proč se dříve HavlBrod jmenoval Německý a proč na Slovácku se tři města (Hradiště, Brod a Ostroh) jmenují „Uherský“? Odpověď  se mi postupně ukázala jako jasná, i když v Havlíčkově Brodě vždy žili „Češi jak poleno“ a na Slovácku vždy věrní Moravané jazyka českého? Ale stačí pohled na mapu, kdy za HavlBrodem začínala německá jihlavská enkláva Sudet a Slovácko je už na slovenské hranici, za níž sice vždy žili bratři Slováci, ale po staletí patřilo k Uhrám !

21. listopad tak byl po všech stránkách nadmíru vydařeným dnem!

Dobi

 

Slávistické prasátko

 

      První setkání slávistů z odboček Odboru přátel v Havlíčkově Brodě se neslo pod názvem Slávistické prasátko a sjednocující náplní zúčastněných byl stolní tenis. Zvoleným dnem byla sobota 21. listopadu 2015 a nejlepším místem konání upravená herna s dvěma stoly v Kulturním domě Ostrov.

Osm dvojic z odboček Area 114, Brandýs nad Orlicí, Kolína a ze zdrojů domácích Rebelů se utkalo nejprve ve dvou skupinách po čtyřech týmech. Nejlepší čtyři šli křížem do semifinále. Po boji o nejvyšší příčky se hrálo též o místa nižší. Vždy dvě dvouhry, třetí zápas čtyřhra.

Zvítězila dvojice Miroslav Frydrych a Zdeněk Král z Brandýsa nad Orlicí. Bezesporu proto, že bílou skupinou  prošli suverénně, v semifinále vyřadili druhý tým z Brandýsa nad Orlicí a ve finále rozhodující čtyřhře otočili ze 4:9 na 13:11 v rozhodujícím třetím setu. Nádherné vyvrcholení turnaje podpořené skvělými výkony i dramatickou koncovkou. Kluci dostali šampaňské a červenobílý dort  značící hlavičku Slávistického prasátka.

Petr a Jirka z Arey 114 tedy na vítězství smolně nedosáhli. Ale když přebírali lahvičku Captain Morgan, vypadali velmi spokojeně a byla to prý dostatečná útěcha.

V boji o bronz zvítězili Jarda Beneš a Vláďa Bartoň z Brandýsa nad Orlicí nad Zbyňkem Vampolou a Danem Hermannem z prvního týmu domácích Havlíčkobrodských.

Páté až šesté místo jsme si podělili my z Kolína Mirek Zoubek a Michael Janáček, s Vlastou Karlíkem též z naší odbočky a Matějem Hahnem z Areay 114. Kluci hráli spolu a byl to dobrý příklad, že stolní tenis a chuť si zahrát spojuje. A myslím, že jsme dobře prohloubili přátelství s Areou 114. Díky Matěji, díky Vlasto.

Domácí Rebelové postavili ještě další dva týmy, které asi sportovní pole uzavřely. Píši „asi“, protože tím myslím, že to není podstatné.

Hned vedle stolů určených ke sportovním bojům bylo posezení i pro zrovna nehrající. Takže se čile diskutovalo v kuloárech při dobrém pití. S Brandýskými, s Areáky, kteří z devítičlenné skupiny vyslali tři hráče do ping-pongového boje a po turnaji pak pokračovali na fotbalové utkání Slovácko – Slavia (0:2). Celkem se nás sešlo snad kolem pětadvaceti či do třiceti. Přijel mezi nás i RNDr. Michal Dobiáš.

Byla to skvěle zorganizovaná akce od OP Rebelové, pracovali společně jako tým a bylo nám všem u nich moc dobře. I díky cenám pro každého, přebohaté tombole a bezedné míse bramborového salátu a vepřových řízečků. Takže – pořadatelé – bylo to super a díky moc. Po společném týmu K.H.B na turnaji odboček nám i dnešek potvrdil, že jsme v Kolíně moc rádi, že máme takové dobré kamarády nedaleko a že se otevřel nový prostor spolupráce i možnosti sportovní akce pro všechny slávisty z Odboru přátel.

-mj-

Pod čarou: skupinové výsledky jsou zaznamenány ve fotogalerii. S Mirkem jsme nejprve porazili Vlastu s Matějem 3:0 na zápasy, pak 0:3 prohráli s pozdějšími vítězi z Brandýsa, Mirek hrál 1:2 na sety s Mirkem Frydrychem, skvělé. Boj o semifinále byl ale neúspěšný – Mirek prohrál se Zbyňkem ve třetím setu 10:12, já pak doslova vyhořel v utkání proti Danovi, kdy po slibném začátku přišel podivný kolaps a odnesla to i čtyřhra. Zda druhý Rebel jedenáctka tak nastoupala do hlavy, či prostě lepší soupeř. Nevím. Ale postup nebyl daleko. V boji třetích ze skupin jsme pak porazili domácí Jardu a Nikiho 3:0. Poslední souboj o páté místo jsme měli svést opět s Vlastou a Matějem, ale protože jsem věděli, že jdeme na ten stejný vlak a utkání tak nestihneme, bereme dělené 5.-6.místo jako vyhovující. Výsledek po dohodě nemohl být stanoven kontumačně. A i když padl návrh, že lze ve vlaku rozhodnout výsledek třeba konzumačně, tak nebyl určen nápoj s ohledem na jednoho řidiče a od toho návrhu nakonec ustoupeno.

V kategorii Aktuálně

Příspěvek zaslal/a benesj on 22.11.2015

Štítky:

Diskuze u toho článku je uzavřena.

Další příspěvky