Okolím Brandýsa ve znaku Slavie – III. ročník

Ze slávistické kroniky – neděle 28.září 2003

okolim03bPořádali jsme třetí ročník turistické cykloakce “Okolím Brandýsa ve znaku SLAVIE”. Bylo příjemné, až neobvykle teplé počasí, jako ostatně celé letošní léto.

Na průběžný start se dostavilo šedesát cyklistů obého pohlaví, ve věku od 4 do 73 let.

Všichni, se kterými jsme mluvili, ocenili hezké diplomy “na jméno”, plastovou “kopací” figurku fotbalisty v sešívaném dresu, i tréninkovou stěnu, kterou k němu dostali. Mimobrandýským, těch bylo 29, jsem ještě návdavkem přidali placku k letošním oslavám udělení městských práv. A kdo měl volných 80,- Kč v hotovosti, mohl si koupit alespoň jeden habr bludištní.

okolim03cRaritou letošního ročníku byla úcast třiasedmdesátiletého Václava Forchtnera z Nymburka na upraveném skládacím kole. Za tohle kolo totiž nemusí ve vlaku platit, vozí ho ve speciálním vaku. Pan Forchtner jezdí od devíti let a jen od roku 1990, kdy je ve starobním důchodu, najel hodně přes 160 000 kilometrů, v roce 1992 byl například i na Letních olympijských hrách v Barceloně, pochopitelně na kole, i když jiném, než jsme měli možnost vidět na brandýském náměstí. Na dotaz, jak mu slouží klouby a ostatní namáhané části jeho tělesné schránky pravil, že to tak nesleduje.

okolim03aSamozřejmě, že také přijel úcastník všech dosavadních ročníků, náš kamarád, šestnáctiletý Jiří Šorf z Nového Města nad Metují. Jirka obvykle přijede na kole (60 km), “dá si” 90 km a odjede na kole (60 km). Na startu je vždycky první. Letos musel trochu polevit, v červnu ho srazilo auto, jak jinak, než z kola a tak ještě není, po několika zlomeninách a posunutých páteřních obratlích, tak docela v pořádku.

Pan Forchtner i Jirka Šorf jsou solitéry mezi úcastníky cykloakce, naprostá většina ostatních je “normální” a jezdí občas a jak je uvedeno na pozvánce, “pro radost”. Tím chceme naznačit, že si v podstatě každý může vybrat trasu podle chuti a schopností, rozhodně se není čeho obávat, pokud snad byly tyto obavy příčinou malé úcasti brandýských cyklistů. Takže nashledanou v úterý 28.září 2004 na brandýském náměstí.

Kompletní výsledky

Text: Josef Vondrka, Foto: Karel Täuber

V kategorii Historie

Příspěvek zaslal/a admin on 24.6.2009

Štítky:

Diskuze u toho článku je uzavřena.

Další příspěvky