SLÁVISTICKÉ POSVÍCENSKÉ POSEZENÍ 15.10.2022 – MOSTEK

POSVÍCENSKÉ POSEZENÍ 15.10.2022 – MOSTEK     

Poslední záznamy z našeho tradičního POSVÍCENSKÉHO POSEZENÍ:

Rok 2010 : SUDISLAV NAD ORLICÍ /Klubovna Mysliveckého sdružení Orlík/.

Rok 2011 : OUCMANICE /Obecní hospoda/.

Rok 2012 : MOSTEK /Obecní hospoda/.

Rok 2013 : OUCMANICE /Obecní hospoda/.

Rok 2014 : BRANDÝS NAD ORLICÍ /Hotel Jiřička/.

Rok 2015 : BRANDÝS NAD ORLICÍ /Hotel Jiřička/.

Rok 2016 : BRANDÝS NAD ORLICÍ /Hotel Jiřička/.

Rok 2017 : SUDISLAV NAD ORLICÍ /Obecní hospoda/.

Rok 2018 : SUDISLAV NAD ORLICÍ /Obecní hospoda/.

Rok 2019 : OUCMANICE /Obecní hospoda/.

Rok 2020 : xxx (Covid-19)

Rok 2021 : SUDISLAV NAD ORLICÍ /Obecní hospoda/ – Spolu s oslavou 40.výročí založení spolku.

Bohužel jsme nuceni pořádat setkání o větším počtu lidí v okolních obcích, protože v našem městečku se zatím tak dostatečně velký prostor nenajde. Většinou je to ale i příjemná procházka, takže je spojeno příjemné s užitečným.

A jak to tedy bylo letos – 15.10.2022 v obecní hospodě v nedalekém Mostku – co bylo stejné jako na minulých posvícenských posezeních a co možná jinačí.

Vážení přátelé, prvotně Vám všem patří poděkování, že jste se zúčastnili v takovémto počtu a projevili naši slávistickou soudržnost.

V 15.15 byli k pěší túře připraveni přítel Jiroušek Lubor a předseda Beneš Jaroslav st. – ti nakonec pěší výpravu zvládli /zdolali vzdálenost 1,7 km s převýšením 76 m/ a mohli si v obecní hospodě jako první objednat mj. Pilsner Urguell.

Kdo tedy dorazil na 16.15 hod. do Mostku :

Baborák Karel, Baláš Václav, Bartoň Vladimír s přítelkyní Dagmar, Beneš Jaroslav st. s manželkou Jiřinou, Dostál Miloslav s manželkou Janou, Fučík Přemysl s manželkou Boženou, Handl Michal s manželkou Veronikou, Horníček Evžen, Hubený Jaroslav s manželkou Fében, Jiroušek Lubor, Král Zdeněk s manželku Irenou, Ludvík František s manželkou Marií, Martinec Josef, Řehák Adam, Sláma Antonín s manželkou Dagmar, Šmejdíř Jan s manželkou Kateřinou, Švec Miroslav, Tomášek Petr.

V 17.00 hod. předseda spolku přivítal všechny přítomné tj. 18 členů, 10 manželek a přítelkyň a především 3 vzácné hosty z Prahy – Bc. Miroslava Pomikala, Davida Ocetníka a Ing. Tomáše Donnera – tj. 31 účastníků Brandýského slávistického posvícenského posezení.

Za velice činorodým Bc. Miroslavem Pomikalem je nepočítaně projektů mj. cyklistická Tour de Slavia, Procházky Prahou pro slávisty, Slávistické dušičky, je členem historické sekce Odboru přátel a je především hlavní postavou projektu „Univerzita Slavia“ /ideovým tvůrcem, scénáristou, dramaturgem i režisérem/.

Novým předsedou celorepublikového Odboru přátel SK Slavia Praha (zvoleným v roce 2021) je přítel David Ocetník, který je zároveň předsedou z.s. AREA 114 a též mj. moderátorem Hovorů z Edenu vedených s předsedou představenstva panem Jaroslavem Tvrdíkem.

Významným členem historické sekce Odboru přátel, dokonalým badatelem historie Slavie a významným členem druhé generace vlajkonošů Slavie (spolu s J. Čapkem,                 M. Dobiášem, K. Vavřinou, Z. Ročněm) je Ing. Tomáš Donner.

Po přivítání přítomných zazněla brandýská slávistická hymna, velice zajímavá přednáška přítele Jaroslava Hubeného Slavia versus Sparta a také předání červenobílé kytice přátelům z Prahy od přítele Karla Baboráka.

Následovala tisková konference Davida Ocetníka především s tématem – Sezóna 2022/2023 ve Fortuna lize a Evropských pohárech – hráči, události, prognózy,..

S historií vzniku klubu a souvislosti např. s počtem uznaných a zatím neuznaných titulů nás ve své přednášce zásoboval množstvím nových informací Ing. Tomáš Donner.

Následovala slavnostní posvícenská večeře. Podáváno bylo pečené kachní stehno s knedlíkem houskovým a bramborovým a zelím bílým a červeným.

Podle vlastní zkušenosti a ohlasů přítomných – pochutnali jsme si – zaznívala veliká pochvala. Ta pochvala patřila starostovi obce Mostek Karlu Doležalovi a jeho manželce Aničce, kteří menu osobně připravovali a také nás vstřícně obsluhovali.

Hosté z Prahy předali představitelům spolku „Šálu“ se jménem zakladatele ACOSu – MUDr. Jaroslava Hausmana.

Jako poslední z hostů se ke slovu dostal Bc. Miroslav Pomikal s nástinem několika témat týkajících se realizovaných a připravovaných přednášek „University Slávie“.

Historie slavného fotbalového klubu; Cyklistické počátky; Historie sešívaného dresu, Nejstarší vlajky a prapory, …

Předseda spolku Jaroslav Beneš a místopředseda Josef Martinec předali po ukončení poutavé přednášky a závěrečné „tiskové konferenci“, hostům propagační materiály o našem městě a vřele poděkovali za poutavé vyprávění i vzácně prožité chvíle ve slávistické pospolitosti.

Po 20.30 hod. se pozvolna začal sál po jednotlivcích či dvojicích vyprazdňovat.

Ve 21.00 hod. se poslední velká skupina odhodlala k placení a vyrazila směr domov.

Všichni se rozcházeli plni dojmů z nově nabytých informací a přesvědčením, že v tradici společného posezení v termínu brandýského posvícení je třeba pokračovat.

A stejně tak v besedách s lidmi, kteří ve svém volném čase získávají a dál předávají poznatky z historie našeho milovaného klubu. Budiž jim za to čest a sláva, v Brandýse nad Orlicí budou vždy vítáni.

Zapsal : /Jaroslav Beneš st./.

 

V kategorii Historie, Naše kronika

Příspěvek zaslal/a benesj on 18.10.2022

Diskuze u toho článku je uzavřena.

Další příspěvky